kode - metode

Kode er et regelverk eller en metode for informasjonsoverføring som skal sikre økonomisk og sikker kommunikasjon.

Faktaboks

etymologi:
av latin codex, egentlig ‘treskive, tretavle’

De eldre kommersielle kodene sammentrengte lange tekster til kortere tegngrupper som sparte telegramutgifter. I signalfremføring benyttes koder som utnytter sambandslinjen godt, uten å være for følsomme for forstyrrelser (støy).

Koder kan også gi adgang til kontroll av at data er korrekt overført, eventuelt også til å rette opp feil. Å kode er å anvende reglene på enkelttilfeller (resultatet kan også kalles en kode). Den omvendte prosessen kalles dekoding.

Mange koder tar sikte på bruk av spesielle tekniske apparater. Bokstav- og tallmateriale som skal behandles maskinelt (for eksempel i datamaskiner), kan fremstilles ved magnetmønsterkode på ulike lagringsmedia, for eksempel harddisker. Lignende koding brukes også i kort som åpner låser, i kort for minibanker og lignende. Ofte er diverse kodetransformasjoner nødvendige under behandlingen.

I digital telefoni (pulskodemodulasjon, PCM) og i digitale musikkinstrumenter (synthesizer) representeres lydsignaler ved tallkoder under overføring og behandling inntil de igjen dekodes til lydsignaler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg