kobber- og blikkenslager

Kobber- og blikkenslager, håndverker som produserer og monterer beslag og detaljer til tak og fasade, ventilasjonsanlegg med komponenter, samt bygger opp og tekker fasader og tak. Også isolering og brannsikring inngår i arbeidsområdet.

Blikkenslageren arbeider med alle slags metaller i form av tynnplater som f.eks. kobber, sink, stål og aluminium. Til tekking brukes også takstein, skifer og papp.

Opplæringen i faget skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Mange steder hvor man mangler vg2, er normalt utdanningsløp et år i skole og 3 år i bedrift. Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en svenneprøve. Med minst fem års relevant praksis i faget og en teoriprøve i faget er det mulig å få gå opp til svenneprøven som praksiskandidat.

I 2013 var det til sammen 99 som gikk opp til prøven i faget og 80 besto prøven. I perioden 1. oktober 2015 til utgangen av september 2016 var det til sammen 73 som besto prøven i ventilasjons- og blikkenslagerfaget. Videre utdanningsvei vil være mesterbrev og eller bachelor/master innenfor byggteknisk. Det er mulig å bli mester i faget ved videre opplæring i samsvar med Mesterbrevloven (Lovdata). Ved utløpet av 2015 var det 437 i Norge som hadde status som hadde status som aktiv blikkenslagermester.

Fra 2005 er tittelen for håndverkeren blikkenslager. Faget heter ventilasjons- og blikkenslagerfaget.

Ekstern lenke

Kommentarer (1)

skrev Walter Karppinen

HeiSer at det er en liten feil i opplysningne om kobber- og blikkenslager faget.. Opplæringen i bedrift avsluttes med svenneprøve og ikke fagprøve..MvhWalter Karppinen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg