Kobber- og blikkenslager, håndverker som produserer og monterer beslag og detaljer til tak og fasade, ventilasjonsanlegg med komponenter, samt bygger opp og tekker fasader og tak. Også isolering og brannsikring inngår i arbeidsområdet.

Blikkenslageren arbeider med alle slags metaller i form av tynnplater som f.eks. kobber, sink, stål og aluminium. Til tekking brukes også takstein, skifer og papp.

Opplæringen i faget skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Mange steder hvor man mangler vg2, er normalt utdanningsløp et år i skole og 3 år i bedrift. Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en svenneprøve. Med minst fem års relevant praksis i faget og en teoriprøve i faget er det mulig å få gå opp til svenneprøven som praksiskandidat.

I 2013 var det til sammen 99 som gikk opp til prøven i faget og 80 besto prøven.  I perioden 1. oktober 2015 til utgangen av september 2016 var det til sammen 73 som besto prøven i ventilasjons- og blikkenslagerfaget. Videre utdanningsvei vil være mesterbrev og eller bachelor/master innenfor byggteknisk. Det er mulig å bli mester i faget ved videre opplæring i samsvar med Mesterbrevloven (Lovdata). Ved utløpet av 2015 var det 437 i Norge som hadde status som hadde status som aktiv blikkenslagermester.

Fra 2005 er tittelen for håndverkeren blikkenslager. Faget heter ventilasjons- og blikkenslagerfaget.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

26. februar 2009 skrev Walter Karppinen

Hei

Ser at det er en liten feil i opplysningne om kobber- og blikkenslager faget.. Opplæringen i bedrift avsluttes med svenneprøve og ikke fagprøve..

Mvh

Walter Karppinen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.