kobber- og blikkenslager

Artikkelstart

Kobber- og blikkenslager er en håndverker som produserer og monterer beslag og detaljer til tak og fasade, ventilasjonsanlegg med komponenter, samt bygger opp og tekker fasader og tak. Også isolering og brannsikring inngår i arbeidsområdet.

Blikkenslageren arbeider med alle slags metaller i form av tynnplater som for eksempel kobber, sink, stål og aluminium. Til tekking brukes også takstein, skifer og papp.

Opplæringen i faget skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Mange steder hvor man mangler vg2, er normalt utdanningsløp et år i skole og 3 år i bedrift. Opplæringen på arbeidsplassen avsluttes med en svenneprøve. Med minst fem års relevant praksis i faget og en teoriprøve i faget er det mulig å få gå opp til svenneprøven som praksiskandidat.

I 2013 var det til sammen 99 som gikk opp til prøven i faget og 80 besto prøven. I perioden 1. oktober 2015 til utgangen av september 2016 var det til sammen 73 som besto prøven i ventilasjons- og blikkenslagerfaget. Videre utdanningsvei vil være mesterbrev og eller bachelor/master innenfor byggeteknisk. Det er mulig å bli mester i faget ved videre opplæring i samsvar med Mesterbrevloven (Lovdata). Ved utløpet av 2015 var det 437 i Norge som hadde status som hadde status som aktiv blikkenslagermester.

Fra 2005 er tittelen for håndverkeren blikkenslager. Faget heter ventilasjons- og blikkenslagerfaget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Walter Karppinen

HeiSer at det er en liten feil i opplysningne om kobber- og blikkenslager faget.. Opplæringen i bedrift avsluttes med svenneprøve og ikke fagprøve..MvhWalter Karppinen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg