Knuser, apparat som brukes i industrien til knusing av harde eller sprø råstoffer som malm og mineraler. Etter utformingen inndeles knusere i kjefte-, kon-, valse- og hammerknusere. De delene av knuserne som utfører selve knusearbeidet og som derfor er utsatt for den hardeste påkjenning, lages av slitesterkt, gjerne manganrikt, stål.

Kjefteknusere og konknusere er gjerne de første ledd i knusing og nedmaling av mineraler og bergarter på pukkverk og i gruveindustrien. Utsprengt materiale med blokkstørrelser på inntil et par meter mates først til grovknusere, som gjerne er kjefteknusere, der størrelsen reduseres til om lag 15 cm i diameter. Dette er passende stykkstørrelse for bearbeiding i konknusere. Størrelsen reduseres der ytterligere til 10–15 mm, som er normalstørrelse for mating til kulemøller o.l. for nedmaling til fint pulver. De enkelte mineralkornene blir da frilagt slik at de kan skilles fra bergartene ved prosesser som flotasjon eller magnetseparasjon.

Pukkverk anvender mest kjefteknusere. Den knuste massen siktes i fraksjoner som pukk, singel og forskjellige graderinger av finere materiale som brukes som tilslag til betong eller i asfaltdekker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.