Knurr

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Knurr er en fiskeart i knurrfamilien. Den er utbredt på 10–150 meters dyp fra Middelhavet til Finnmark og Island, og er svært vanlig i Nordsjøen.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Eutrigla gurnardus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Knurren kan bli opptil 45 centimeter lang selv om den i våre farvann sjelden blir større enn 30 centimeter. Den skiller seg fra rødknurr ved at den har beinknuter langs sidelinjen, og den har dessuten en hvit stripe langs siden.

Knurren er en bunnlevende fisk som oftest finnes på mudder- og skjellbunn. Der «vandrer» den omkring og bruker de frie finnestrålene i brystfinnene til å søke etter næringsdyr på og i bunnsedimentet.

I Mellom- og Sør-Europa er den noe brukt som matfisk. I Norge er det ikke noe aktivt fiske etter knurr, selv om det fanges noe knurr som bifangst. Arten fanges ofte av sportsfiskere, og den knurrende lyden som knurren da frambringer ved bruk av svømmeblæren er velkjent.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

knurr
Eutrigla gurnardus
Tidligere vitenskapelig navn
Chelidonichthys gurnardus, Trigla gurnardus Linnaeus, 1758
Artsdatabanken-ID
42884
GBIF-ID
2336597

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg