Knivskjell, muslingfamilie i ordenen Lamellibranchia. Muslinger med smale, flate skall, flere ganger så lange som brede og med parallelle kanter. Ånderørene er korte, foten lang. Forekommer i alle hav mellom polarsirklene, i Norge også lenger nord.

I Norge finnes fem arter av knivskjell fordelt på slektene Ensis, Phaxas og Solen. Størst er slireskjell (Ensis sliliqua), som kan bli opptil 20 cm langt. Stort knivskjell (Ensis arcuatus) skilles fra Ensis ensis ved at det har en rett og en buet side, mens begge sider er jevnt buet på Ensis ensis. På slireskjellet er begge sider tilnærmet rett. Solen marginatus ligner mye på slireskjellet, men har en markert fure i skallet ved fremre ende. Lommeknivskjellet (Phaxas pelucidus) er den vanligste arten langs norskekysten. Vanlig lengde er 4 cm.

Nylig er den fremmede arten amerikansk knivskjell (Ensis directus) observert langs sørlandskysten. Erfaringer fra andre europeiske land viser at arten har stort potensiale for å fortrenge stedegne arter. Den regnes som en invaderende art i Norge, og er klassifisert med 'høy risiko' på Norsk svarteliste 2007.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.