Houskové knedlíky bakerst på tallerkenen.

Knedlík er en type boller av poteter eller mel som er mye brukt som tilbehør til kjøttretter i Sentral-Europa, særlig Tsjekkia og Slovakia. Knedlík er tsjekkisk, knedl’a slovakisk. De kan lages av kokte poteter (bramborový knedlík) eller hvetemel og gjær (houskový knedlík). Deigen formes til en rull og kokes i salt vann, kjøles ned, deles opp i skiver og dampes.

Faktaboks

Uttale

kn'edliik

Etymologi
av middelhøytysk knodo, ‘liten haug’
Også kjent som

kned'la (slovakisk), Kloß eller Knödel (tysk), knaidelech (jiddisk).

Deigen kan også brukes til å lage melboller fylt med kjøtt, frukt eller grønnsaker.

Retten er mye brukt i det tyskspråklige Europa, og kalles der Klöße (i nord og vest) og Knödel (i sør). I Schlesien kalles en variant av knedlík for kluski, gůmiklyjzy og Kließla.

Knaidlech er det jiddiske navnet på melbollene som askenasiske jøder har tradisjon for å ha i suppa under Pesach. Bollene er da laget av matza-mel.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg