Knarr er en seilbåt som ble konstruert i 1943 av Erling L. Kristofersen. Det er en éntype kjølbåt for to til fire personer, og den ble først kalt 22,5 m2-klassen og var laget i tre. Fra midten av 1950-årene ble den også produsert i plast.

Faktaboks

Båten ble opprinnelig bygd ved Grimsøykilens Båtbyggeri i Skjeberg (senere Othar G. Larsen a/s), både i Oregon pine (douglasgran) og i mahogni. De siste trebåtene ble produsert midt i 1960-årene og ble etterfulgt av glassfiber-knarren. Nye båter bygges nå ved et tysk verft, tidligere i Danmark. Knarrflåten omfattet rundt 2010 nesten 300 båter i Norge (særlig rundt Oslofjorden, på Sørlandet og i Bergen), Danmark og USA.

Båtens største lengde er 9,28 meter, største bredde 2,12 meter og den stikker 1,30 meter dypt. Totalvekt er 2350 kilo og seilarealet er på 26,6 m2.

Nasjonal klassemyndighet er Norsk Knarrklubb, som ble stiftet i 1951. Fra 1954 er det arrangert NM, og fra 1969 er det arrangert årlige internasjonale knarrmesterskap mellom båter fra USA (San Francisco), Danmark og Norge. Mesterskapet arrangeres etter tur i de tre landene.

Betegnelsen knarr er også betegnelsen på en skipstype fra vikingtiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg