Knappsats-telefon, erstattet det gamle telefonapparatet med fingerskive for signalering til sentralen. De 12 knappene for sifrene 0 ... 9 og funksjonene * og # uløser hver sin kombinasjon av 2 toner ut av 4 mulige. Knappene er fysisk plassert tre og tre i fire rader, med sifrene 1-2-3 øverst og med *-0-# i den nederste rad, som fastlagt av Den internasjonale teleunionen (ITU) i rekommandasjonen Q.23.

I Nord-Amerika kan knappsatsen være utvidet til 4 knapper i hver rad, som kalles A, B,C og D ovenfra og nedover. Disse nyttes til å påkalle særskilte tjenester.

En pussighet er at Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen (ISO) har fastsatt samme form på knappsatsen for kalkulatorer (og senere PC), men her er 1-2-3 plassert i nest nederste rad og 7-8-9 øverst. Det har ikke lykkedes disse to FN-organisasjonene å komme til enighet om felles plassering, til tross for omfattende ergonometriske målinger. Dette skapte f.eks. vansker ved etableringen av det nordiske offentlige datanettet (datex), - om man skulle velge ITU- eller ISO-varianten på det tilkoplingsutstyret (DCE) som krevde knappsats. Etter resultatløse forhandlinger mellom televerkenes toppledelser valgte Norge og Finland ISO-varianten (siden datautstyr skulle tilknyttes nettet), mens Danmark og Sverige valgte ITU-varianten (siden det dreide seg om et slags telenett).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.