klor(V)syre er en kjemisk forbindelse av klor, oksygen og hydrogen. Den kjemiske formelen til klor(V)syre er HClO3. Klor(V)syre er bare kjent i vandig løsning.

Faktaboks

Uttale
klor-fem-syre

Klor(V)syrens salter, kloratene, fås ved å lede klor ned i en varm basisk løsning, som vist i følgende reaksjonsligning:

3Cl2 + 6OH = ClO3 + 5Cl + 3H2O

Av saltene er alkalisaltene særlig viktige. De løser seg i vann og er bestandige ved romtemperatur. Ved oppvarming spaltes de under avgivelse av oksygen. Teknisk fremstilling av kalium- og natriumklorat skjer ved å oksidere de basiske, klorholdige løsningene som dannes ved kloralkalielektrolysen.

Ved å tilsette fortynnet svovelsyre til en løsning av bariumklorat får man en løsning av klor(V)syre:

Ba(ClO3)2 + H2SO4 = BaSO4 + 2HClO3

Tungt løselig bariumsulfat fjernes fra denne blandingen ved filtrering, slik at man får en fortynnet løsning av klor(V)syre. Ved inndamping i vakuum over konsentrert svovelsyre får man 40 % klor(V)syre, som er et kraftig oksidasjonsmiddel. I vandig løsning forholder klor(V)syre seg som en sterk syre.

Klor(V)syre og kloratene er mer stabile enn klor(I)syre og hypoklorittene. Faste blandinger av klorater eksploderer lett hvis de gnis sammen i morter. Det er ikke ufarlig å eksperimentere med slike blandinger, og man må vise stor forsiktighet i omgang med klorater. Kloratene anvendes i fyrverkeriindustrien, i sprengstoffer og i fyrstikksatsen. Kaliumklorat gir fiolett flamme, strontiumklorat gir rød flamme og bariumklorat gir grønn flamme, for eksempel i fyrverkeri.

Romertallet i parentes i den kjemiske betegnelsen viser til oksidasjonstallet klor har i forbindelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg