Klon er en ansamling av molekyler eller celler som alle skriver seg fra én enkelt utgangscelle. Alle cellene i klonen er genetisk identiske med denne opphavscellen, det vil si at de har akkurat det samme arvematerialet. Klonen oppstår ved enkel celledeling (mitose). Cellekulturer (kloner) som hver skriver seg fra en enkelt utgangscelle, kan lett fremstilles i laboratoriet.

Faktaboks

Etymologi
av gresk klon, ‘ungt skudd, kvist’

I en klon av plasmaceller produserer alle cellene det samme proteinet, altså ett enkelt antistoff av én bestemt spesifisitet. Hybridomteknikker benytter seg av dette prinsippet.

Uttrykket klon brukes også om grupper av organismer, oppstått ved ukjønnet formering, se reproduksjon. Alle disse organismene skriver seg fra én enkelt utgangsorganisme, og alle har en genetisk sammensetning som er helt likt utgangsorganismens – de er nøyaktige genetiske kopier. I laboratoriet kan man frembringe kloner av enkle organismer som for eksempel bakterier.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg