klippehaner

Andesklippehane, Rupicola peruvianus.
Andesklippehane på leikplass i Manu nasjonalpark, Peru.

Artikkelstart

Klippehaner er fugler i en slekt i den søramerikanske familien kotingaer. De er 30–32 cm store. Hannene har en fantastisk fargeprakt i oransje og en hanekam på hodet. Hunnene er brunaktige.

Faktaboks

Også kjent som
Rupicola engelsk: guianan cock of the rock og andean cock of the rock

Det er to arter i slekten, gullklippehanen og andesklippehanen. Gullklippehanen, Rupicola rupicola, er oransjegul og har tilhold i fjellområder vest og nord for Amazonas, det vil si Guyana og områder i Venezuela, Brasil og Colombia. Andesklippehanen, Rupicola peruviana, er oransjerød og forekommer i fjellregnskog i Andesfjellene. Den er Perus nasjonalfugl.

Levevis

Klipphanene har leik, akkurat som orrfugl og storfugl. Hannen forsøker å tiltrekke seg hunner med høye lyder og baksing med vingene. Hver hann har sin grein, som er hans område. Lydene kan høres på langt hold. Akkurat som på tiurleiken er det én eller noen få hanner som parer seg med alle hunnene. Hunnen tar seg av ruging og ungestell. Hannens oppgave er kun å leike og pare.

Klippehanene spiser frukt. De svelger mange av frøene hele, og de fleste kommer ut igjen uskadet. Derfor kan mange av frøene spire etter å ha vært gjennom klippehanenes fordøyelsessystem, og på den måten er disse fuglene med på å spre frøene til mange av trærne i regnskogen.

Andesklippehane på leikplass i Manu nasjonalpark, Peru.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg