Klippeblåvinge

Klippeblåvinge (Scolitantides orion) er blant de sjeldneste dagsommerfuglartene i Norge.

Klippeblåvinge er en art av sommerfugler i familien glansvinger. Klippeblåvingen er en av Norges mest sjeldne dagsommerfugler. Den ble satt på Norsk rødliste 2006 fordi den har hatt stor tilbakegang flere steder, og regnes som kritisk truet i listen fra 2021. Sommeren 2007 ble den midlertidig fredet i Norge, og permanent fredet fra 2008.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Scolitantides orion
Beskrevet av
(Pallas, 1771)
Rødlistestatus i Norge
CR – Kritisk truet

I dag er den kun kjent fra to begrensede områder i Østfold og Aust-Agder, Torpbukta i Halden og Åsstø-området i Tvedestrand. I Tvedestrand har den ikke vært observert siden 2012, og det er mulig den er borte også derfra.

Den trues av gjengroing, ny bebyggelse, sitt begrensede utbredelsesområde, og videre habitatreduksjon.

Beskrivelse

Klippeblåvingen er matt fiolett-blå på vingene med hvite, svarte og lyseblå flekker ut mot vingekantene. De mørke kantplettene på vingenes overside og de kraftige plettene på undersiden skiller arten fra alle andre norske blåvinger. Vingespennet er på 27–32 mm. Kjønnene er ganske like, men hannen har mer utbredt mørk tegning langs vingerandene.

Larven er korthåret og grønnlig med brunrød rygglinje.

Foto av oppstilte eksemplarer av klippeblåvinge.
Av /Artsdatabanken.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Levevis

Klippeblåvinge har ganske store krav til habitatet. Den trives i åpent landskap ved soloppvarmet fjell der larvenes næringsplanter vokser. Disse er smørbukk Hylotelephium (Sedum) telephium (maximum) eller visse andre arter i bergknappfamilien, slik som hvitbergknapp (Sedum album). Den foretrekker kalkrik grunn, eller der mye skjell gjør overflaten mindre sur. Som andre arter i familien glansvinger har den normalt en rolig og gjerne flagrende flukt. Ofte flyr de korte turer fra blomst til blomst.

Flygetiden er mai til juni. Puppeperioden varierer etter temperaturen, vanligvis mellom to til fire uker.

Utbredelse

Klippeblåvinge fantes tidligere flere steder nær Oslofjorden, men har i likhet med andre bestander i Sverige og Finland gått sterkt tilbake. Den har forsvunnet fra Oslo. Inntil 1999 var bestanden ved Tvedestrand god, men så forsvant den. Først sommeren 2009 ble den gjenfunnet. Lokaliteten er sterkt truet av utbygging. Dersom arten først er forsvunnet fra en lokalitet, er det lite trolig at den kan etablere seg der igjen, fordi mulige lokaliteter ligger for langt borte fra hverandre. Klippeblåvinge er på Nasjonal rødliste for 2021, og har kategorien CR – kritisk truet. Klippeblåvinge har vært i sterk tilbakegang i hele Nord-Europa og er forsvunnet fra flere steder.

I Sverige finnes arten kun i små områder nær Stockholm, mens den i Finland fortsatt er noe vanligere. Hovedtrusselen er utbygging og rasering av naturtypen eller gjengroing av lokalitetene, ved at trær og busker vokser opp, slik at det ikke blir nok lys til klippeblåvingens vertsplanter.

Sommeren 2008 ble arten varig fredet av Direktoratet for naturforvaltning og er den fjerde arten av de norske sommerfuglene som har blitt fredet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

klippeblåvinge
Scolitantides orion
Artsdatabanken-ID
46568
GBIF-ID
1928248

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg