klinkelås

Vi ser her at døren er lukket med en klinkelås. Døren kan åpnes når slåen heves. Slåen kan også løftes opp fra andre siden ved hjelp av den gjennomgående jernteinen.
Klinkelås.
Klinkelås med jernbøyle til håndtak. Når man trykker på tungen av jern, vippes slåen på den andre siden av døren opp, som dermed kan åpnes.
Klinkelås.

Artikkelstart

En klinkelås er en gammeldags innretning for å lukke og åpne dører. Klinkelåsen kan ikke låses og brukes derfor bare på innvendige dører. Låsen består av en slå av jern med et smidd håndtak i enden. Med dette håndtaket kan den løftes opp fra haken den hviler i når døren er lukket. På den andre siden av døren har låsen en jernbøyle til håndtak. Gjennom det øverste, flate festet til håndtaket går det en jerntein, som er hamret ut til en flat tunge. Når denne tungen trykkes ned, vippes slåen på den andre siden opp, og døren kan åpnes.

Faktaboks

Etymologi
fra middelnedertysk klinke.

Historikk

Klinkelåsen har vært brukt i Norge siden 1600-tallet. På hele 1700-tallet var den i vanlig bruk. Omkring 1800 kom imidlertid låsekasser med fjærbelastet sperre i vanlig bruk.

Selv om låsetypen har forsvunnet, brukes fortsatt «dørklinke» om et dørhåndtak.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Drange, Tore, Aanesen Hans Olaf, Brænne, Jon (1992). Gamle trehus. Universitetsforlaget.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg