klima i Sverige

Mens det meste av Sverige har et temperert klima, har Norrlands fjellområder et polarklima. Bildet er fra Sarek nasjonalpark i Lappland. Den laveste temperaturen som er målt i Sverige, er –52,6 °C (Vuoggatjålbme i Norrbotten, 30 km fra norskegrensen, 2. februar 1966).Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Småland i det indre av Sør-Sverige kan oppnå høye sommertemperaturer. Den høyeste temperaturen som er målt i Sverige, er 38,0 °C (Målilla i Småland, 29. juni 1947).Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Sverige har et temperert klima med tydelig årstidsveksling. Sør- og Mellom-Sverige ligger relativt åpent og ubeskyttet mot milde luftmasser fra vest, og klimaet får her et moderat maritimt preg, særlig mot sør og sørvest. Lenger nord stenger fjell for vestlige luftmasser, og klimaet blir mer kontinentalt. Østersjøen og Bottenhavet har imidlertid en viss modererende effekt, og demper vinterkulden i kystområdene. Fjellområdene i Nord-Sverige har polarklima.

Temperatur

Middeltemperaturen i kaldeste måned varierer fra ca. –15° C lengst nordøst (Lappland) til ca. 0 °C i det sørlige Skåne. Sommertemperaturene varierer mindre, og middelverdiene i juli ligger over 15 °C i lavlandet langt inn i Norrbottens Län i nord (Haparanda, 16,0 °C). Varmest er Stockholmsområdet (17,8 °C); kaldest er høyfjellsområdene i nordvest.

Nedbør

Årsnedbøren ligger i store deler av Sverige mellom 500 og 700 mm, med størst nedbørmengde på ettersommeren. Høyfjellsområdene i nord har over 1000 mm, mens enkelte dalsenkninger blir liggende i regnskyggen med verdier under 300 mm.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg