klima i Kenya

Artikkelstart

Kenya ligger i det tropiske beltet, men på grunn av fjellene og høylandet er det betydelige variasjoner i klimaet. Den årlige nedbøren varierer sterkt, men mindre enn 1/4 av landet mottar mer enn 750 millimeter. De mest nedbørrike områdene er kystsonen og fjellene og platåene i det sørlige Kenya, hvor mange steder mottar mer enn 1000 millimeter årlig. Selve Riftdalen ligger i le med en årlig nedbørmengde på cirka 750 millimeter i sør som avtar til 250 millimeter i nord.

Nedbøren er beskjeden også på landets indre og nordlige platåer, og således kun 120 millimeter ved grensen mot Somalia. Mesteparten av nedbøren kommer i forbindelse med passeringen av den intertropiske konvergenssonen i periodene mai-juni og oktober-desember, og de fleste steder har derfor to nedbørmaksima.

Temperaturene varierer sterkt på grunn av terrengforholdene. Mombasa ved kysten har 24 °C i middeltemperatur i juli og 29 °C i mars, mens de tilsvarende verdier for Nairobi, som ligger 1800 meter over havet, er 15 °C og 19 °C. I høylandet er nattefrost vanlig i tørketiden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg