Klient/tjener-teknologi, prinsipp for å oppnå mer effektive nettverkssystemer ved å fordele arbeidet mellom applikasjoner (programvare) på brukernes lokale arbeidsstasjoner (PC-er) og en sentral vertsmaskin. Den lokale programvaren kalles klient, mens programmet på sentralmaskinen, som vanligvis betjener et større antall klienter, kalles tjener (eng. server). Klient/tjener-prinsippet ligger til grunn for nyere Internett-teknologi. Elektronisk post krever for eksempel en lokal klient på PC-en og et eget serverprogram på tjenersiden. Store bedriftssystemer og forretningssystemer krever gjerne en spesiell klient på PC-en for å gi brukeren tilgang til sentrale tjenester og data.

Klient/tjener-teknologien kom i bruk da PC-er overtok for “dumme” terminaler på sluttbrukersiden. Terminalene kunne bare sende og motta tegn, mens PC-er kan kjøre egne programmer. Fordelen med prinsippet er at serverne avlastes for oppgaver som PC-ene kan ta seg av, og at man kan legge funksjonalitet inn i klienten som tilpasser den til brukerens rolle i systemet, for eksempel leder, regnskapsfører, innkjøper og så videre. Ulempene er blant annet at den lokale klienten stadig må holdes à jour med sentrale oppdateringer av systemet, og at det ofte er lite hensiktsmessig å kreve at brukere må installere lokal programvare for å få tilgang til sentrale tjenester.

Internett-teknologi løser disse ulempene ved at de sentrale tjenestene kanaliseres gjennom egne applikasjonsservere som fremstiller tjenestene i et format som gjør dem tilgjengelige fra alminnelige nettlesere, ofte med hjelp fra sentralt kontrollerte tillegg (plug-in) eller små Java-applikasjoner (applet). Nettleseren kan da håndtere alt som har med sending av kommandoer og grensesnitt. I visse tilfeller trenger ikke brukeren PC, men kan nøye seg med en PDA eller en avansert mobiltelefon. På den måten får man en fler-lags klient/tjener-arkitektur, med klient, applikasjonstjener og ett eller flere bakenforliggende systemer med grunnleggende tjenester, applikasjoner, databaser og så videre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.