Pave Frans 1 har kritisert en klerikalisme som opphøyer presteskapet og det kirkelige hierarkiet på bekostning av lekfolket.
.
Lisens: CC BY SA 4.0

Klerikalisme er en retning eller bestrebelse som går ut på å sikre og styrke presteskapets og (pave)kirkens politiske makt i et lands politiske system.

Faktaboks

Uttale
klerikalˈisme
Etymologi
fra latin: clerus, presteskap

Betegnelsen fikk særlig utbredelse etter den franske revolusjon på slutten av 1700-tallet. Den ble da bruk om maktkampen mellom kirke og stat i katolske land i Europa om innflytelse i samfunnet. Ofte benyttes klerikalisme nedsettende om «illegitim» politisk innvirkning som kirke og geistlighet utøver ved å utnytte lekfolkets kirkelige lojalitet. Etter andre verdenskrig, som følge av framveksten av kristendemokratiske partier i katolske land, har klerikalismen hatt liten praktisk betydning. Pave Frans har imidlertid kritisert den katolske klerikalismen, hvor geistligheten blir herskere fremfor å være tjenere for fellesskapet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg