Klaver. En av forløperne til det moderne klaveret var hammerflygelet. Dette ble bygd 1826–27 av Conrad Graf i Wien. Bildet viser et eksemplar på Ringve Museum, Trondheim. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Klaver av K. Aune Kunstforlag/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Klaver, fellesbetegnelse for strengeinstrumenter med klaviatur. Har sin opprinnelse blant klimpreinstrumenter, særlig det gamle greske monokord. Det første klaver, klavikordet, ble sannsynligvis til på 1300-tallet, snart etterfulgt av cembaloen. Disse ble på 1700-tallet fortrengt av hammerklaveret. Klaver bygges nå i to hovedtyper: piano, med vertikal klangbunn, og flygel, med horisontal klangbunn.

Et moderne klaver har toneomfang på sju oktaver. Det har to pedaler, en fortepedal til å forsterke tonen og en pianopedal til å dempe den, idet hammeren blir skjøvet litt til siden, så den bare slår an noen strenger av det settet som hører til hver hammer. Enkelte fabrikker, særlig Steinway, har prøvd å innføre en tredje pedal, mellom de to andre, prolongasjonspedal, som tjener til å la en enkelt tone eller akkord bli ved å klinge for seg under det videre spill.

Særlig kjente pianofabrikker er Erard, Broadwood, Bechstein, Blüthner, Ibach, Steinway, Chickering, Mason & Hamlin; kjente norske var Brødrene Hals, J. Knudsen, Grøndahl og Hellstrøm.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.