Klaver, fellesbetegnelse for strengeinstrumenter med klaviatur. Har sin opprinnelse blant klimpreinstrumenter, særlig det gamle greske monokord. Det første klaver, klavikordet, ble sannsynligvis til på 1300-tallet, snart etterfulgt av cembaloen. Disse ble på 1700-tallet fortrengt av hammerklaveret. Klaver bygges nå i to hovedtyper: piano, med vertikal klangbunn, og flygel, med horisontal klangbunn.

Et moderne klaver har toneomfang på sju oktaver. Det har to pedaler, en fortepedal til å forsterke tonen og en pianopedal til å dempe den, idet hammeren blir skjøvet litt til siden, så den bare slår an noen strenger av det settet som hører til hver hammer. Enkelte fabrikker, særlig Steinway, har prøvd å innføre en tredje pedal, mellom de to andre, prolongasjonspedal, som tjener til å la en enkelt tone eller akkord bli ved å klinge for seg under det videre spill.

Særlig kjente pianofabrikker er Erard, Broadwood, Bechstein, Blüthner, Ibach, Steinway, Chickering, Mason & Hamlin; kjente norske var Brødrene Hals, J. Knudsen, Grøndahl og Hellstrøm.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.