kjevlesopp

Kjevlesopp (Epichloë typhina). Hvitt stadium med hannlige spermatier.
kjevlesopp, hvitt stadium
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Kjevlesopp (Epichloë typhina). Gult stadium med perithecier som produserer kjønnete ascosporer.

Kjevlesopp, gult stadium
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Kjevlesopp er en art i rekken sekksporesopp og hører til familien Clavicipitaceae i orden Hypocreales.

Faktaboks

Også kjent som
mansjettsopp
Epichloë typhina

Levevis

Kjevlesoppen lever som parasitt på gress, særlig hundegress og timotei.

Formering

Den har et stroma som først danner et hvitt, så gult mansjettaktig belegg på bladsliren. Det hvite stadiet produserer hannlige sporer, spermatier.

Ei flue i slekt Phorbia tiltrekkes av soppens lukt og farge. Den spiser på laget som danner spermatier og får disse på kroppen, samtidig som den legger noen få egg. Dersom flua lander og legger egg på et annet hvitt stroma kan spermatiene befrukte hunnlige hyfer. Da blir stroma gult til oransje og inneholder tallrike fruktlegemer (perithecier) som har munninger som ser ut som ørsmå vorter. Her produseres kjønnete ascosporer. Samtidig spiser fluelarvene opp noe av stroma før de blir til pupper og voksne fluer. På mange måter ofrer soppen litt av seg selv for å holde de befruktende fluene i live.

Sopp og vert

Soppmycelet er flerårig (systemisk) i vertsplantens basale deler. Stråene som angripes, blomstrer ikke, men soppen spiller vanligvis liten praktisk rolle. Soppmycelet produserer giftstoffer som likner dem vi finner i slektingen meldrøye. Dette gjør at beitende dyr unngår å spise gress som er infisert av kjevlesopp. Da vil soppen beskytte graset mot beiting.

Oppblomstring

Den siste store oppblomstringen av kjevlesopp var i 1948.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Sekksporesopper Ascomycota
Underrekke Ekte sekksporesopper Pezizomycotina
Klasse Sordariomycetes
Orden Hypocreales
Familie Clavicipitaceae
Slekt Epichloë
Art Kjevlesopp E. typhina

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg