Usbekistan har ingen kjernekraftverk i drift, men har inngått en avtale med Russland om å bygge to kjernereaktorer innen 2028. Landet har dessuten en betydelig produksjon av uran.

Elektrisitetsforsyningen

I 2020 var landets samlede produksjon av elektrisk energi 66,5 TWh. Av dette ble 58,4 TWh (88 prosent) produsert i gasskraftverk, 5,0 TWh (8 prosent) i vannkraftverk og 2,6 TWh (4 prosent) i kullkraftverk. Kraftverkene har en samlet installert ytelse på 14 GWe. I tillegg ble 2,5 TWh importert fra Tadsjikistan og Kirgisistan. Sluttforbruket per innbygger var 1500 kWh.

I 2020 la landets energidepartement fram en plan for fremtidens elektrisitetsproduksjon. Planen legger til grunn at i 2030 vil 15 prosent av landets elektrisitet komme fra kjernekraft, 8 prosent fra solkraft og 7 prosent fra vindkraft.

Uran

Landet har store uranreserver og var en viktig leverandør av uran til Russland, før landet ble selvstendig i 1991. Uranproduksjonen har de siste årene ligget på 3500 tonn per år, der en stor del av produksjonen eksporteres til Kina. Usbekistan er verdens femte største uranprodusent, og står for rundt sju prosent av verdens samlede uranutvinning. Det legges opp til en utvidet gruvedrift slik at produksjonen innen 2030 kan økes til 4 200 tonn.

Kjernekraftverk ved Tudakul

I september 2018 ble det inngått en avtale mellom den russiske og usbekiske regjeringen om å bygge et kjernekraftverk i landet. Flere mulige plasseringer er pekt ut, men i oktober 2018 ble det lagt til grunn til at kraftverket skal bygges ved vannmagasinet Tudakul, som ligger 25 km nordøst for Bukhara. To kjernereaktorer skal leveres av Rosatom, og vil være av typen VVER-1200. Kraftverket vil erstatte 3,7 milliarder m³ naturgass hvert år. Kostnadene er kalkulert til rundt 13 milliarder USD (5 400 USD/kW), som i hovedsak vil bli finansiert av Russland. Planen var opprinnelig å starte anleggsarbeidet i 2020 med sikte på at kraftverket skulle komme i drift i 2028, men arbeidet har blitt forsinket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg