kjempekenguru

Grå kjempekenguru lever i flokker der den største hannen er dominant. Golfbaner er også et fint habitat for denne arten.
Macropus giganteus
Grå kjempekenguru med unge i pungen.

Kjempekenguru er et navn som gjerne brukes om de tre største artene i kengurufamilien. Dette er dermed også de største pungdyr som finnes i dag. Store hanner som står oppreist kan nå mer enn to meter over bakken. Alle artene forekommer naturlig i Australia.

Faktaboks

Også kjent som

Macropus giganteus, Macropus fuliginosus og Osphranter rufus

Levevis og utbredelse

De tre kjempekenguruene lever i åpne skogs- og krattlandskaper og på grassletter, men rød kjempekenguru lever i tørrere landskaper og også ørken. Deres hovedføde er gras. De er sosiale dyr som kan samle seg i store flokker. Grå kjempekenguru lever over store deler av det østlige Australia, mens mørk kjempekenguru lever i den sørlige delen av Australia. Rød kjempekenguru er utbredt over store deler av Australia, mest i innlandet.

Alle tre arter er klassifisert som livskraftige (LC). Selv om også disse er blitt påvirket av habitatødeleggelse, drar de i mange områder fordel av at skogen er blitt hogget ned og erstattet med grassletter, ved at det er laget vannhull (for husdyr) og ved at bestanden av dingo er blitt redusert. Flere bestander har derfor økt i antall. Se også kenguruer og pungdyr.

Beskrivelse

Tidligere ble alle de tre artene plassert i samme slekt (Macropus), men den tredje arten er nå plassert i slekten Osphranter (sammen med tre andre arter). De tre artene er rød kjempekenguru (Osphranter rufus), grå kjempekenguru (Macropus giganteus) og mørk kjempekenguru (Macropus fuliginosus). Rød kjempekenguru er den største arten, der de største hannene kan veie inntil 92 kg. Hos grå kjempekenguru veier hannen inntil 90 kg og hos mørk kjempekenguru inntil 72 kg. Hannen er betydelig større og kraftigere enn hunnen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Eldridge, M.D.B. & Coulson, G.M. (2015). Family Macropodidae (kangaroos and wallabies). S. 630-735 i: Wilson, D.E. & Mittermeier, R.A. (red.). Handbook of the mammals of the world. Vol. 5. Monotremes and marsupials. Lynx Edicions, Barcelona.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg