kjellersnegl

Kjellersnegl (Limacus flavus). Pirineos Huesca, Spania

Av /Encyclopedia of Life.
Lisens: CC BY SA 3.0

Kjellersnegl er en art av lungesnegler i ordenen landsnegler.

Faktaboks

Også kjent som
Limax flavus
Vitenskapelig navn
Limacus flavus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Kjellersneglen blir 7-10 centimeter lang. Den har ikke skall, og har åndehull til lungen bak midten av kappen. Fargen varierer en del, men den er vanligvis lysegul til brun, med mørkere flekker og marmorert forkropp. Sidene av kroppen er gråaktige, og den har en kjøl bakerst på kroppen. De to korte øyestilkene på hodet er blålige.

Formering

Individene er tvekjønnede, og kjønnsorganene er meget komplisert bygget. Under paringen befrukter to snegler hverandre gjensidig, og etterpå kan begge legge egg.

Utbredelse og levevis

Kjellersnegl kommer opprinnelig fra middelhavslandene, men har i nyere tid spredt seg også til Vest-Europa. Den lever ofte i nærheten av mennesker, og kan blant annet finnes i kjellere, kloakk og veksthus. Kjellersneglen liker fuktige steder, og forekomst i kjeller kan tyde på at rommet er for fuktig. Når sneglene kryper, etterlater de seg et gult slim. De kan også gjøre seg flate og trenge inn gjennom sprekker. De spiser mest halvråtne planterester, sopp og alger. Utbredelsen av kjellersnegl i Norge er forholdsvis lite undersøkt.

Kilder

  • L.-H. Olsen og J. Sunesen. 2004. Små dyr i hus og hage. N.W.Damm, Oslo.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kjellersnegl
Limacus flavus
GBIF-ID
2295442

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg