Kjøttbenmel, husdyrfôr, animalsk kraftfôrslag produsert av kjøtt- og benavfall fra slakteriene, kokt i autoklav under høyt trykk og høy temperatur for å tilintetgjøre smittestoffer. Det er en viktig proteinkilde med ca. 45 % proteininnhold. Kjøttbenmel dekker ca. 20 % av proteinbehovet hos svin og fjærfe. Det inneholder mye fosfor (ca. 5 %) og er derfor en viktig mineralkilde i husdyrfôringen. Kjøttbenmel er i søkelyset som en mulig smittekilde for kugalskap og skrapesyke, og en diskusjon om fremtiden til denne viktige fôrressursen pågår. Det blir produsert ca. 35 000–40 000 tonn årlig i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.