Kjøttbenmel, husdyrfôr, animalsk kraftfôrslag produsert av kjøtt- og benavfall fra slakteriene, kokt i autoklav under høyt trykk og høy temperatur for å tilintetgjøre smittestoffer. Det er en viktig proteinkilde med ca. 45 % proteininnhold. Kjøttbenmel dekker ca. 20 % av proteinbehovet hos svin og fjærfe. Det inneholder mye fosfor (ca. 5 %) og er derfor en viktig mineralkilde i husdyrfôringen. Kjøttbenmel er i søkelyset som en mulig smittekilde for kugalskap og skrapesyke, og en diskusjon om fremtiden til denne viktige fôrressursen pågår. Det blir produsert ca. 35 000–40 000 tonn årlig i Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.