Kjønnsvorte, kondylom, myk, smertefri vorte som vokser i og rundt skjedeåpningen, endetarmsåpningen, på livmorhalsen og på penis. Kjønnsvorter skyldes humant papillomavirus (HPV) og overføres ved seksuell kontakt. Det finnes to hovedtyper av kjønnsvorter:

(condyloma acuminata) har lett gjenkjennelige blomkålaktige strukturer og er lokalisert på de ytre kjønnsorganene. Spisse vorter er assosiert med HPV type 6 og 11 og kan opptre enkeltvis eller i større antall slik at de til dels dekker kjønnsorganene.

Flate vorter, som er oppdaget i nyere tid, finnes oftest på slimhinnen på livmorhalsen og i skjeden. De kan påvises ved at man påfører fortynnet eddiksyre på slimhinnen eller hudflaten og undersøker området under 10–40 gangers forstørrelse. Hos kvinner er HPV type 16, 18 og 31 som regel assosiert med flate vorter. Det er disse virustypene som hyppigst kan påvises ved utvikling av livmorhalskreft.

Det kan ta opp til 18 måneder fra infeksjonen overføres til vortene viser seg. En kvinne som har hatt kjønnsvorter eller som har en partner som har hatt det, bør ta livmorhalsprøve årlig.

Spisse vorter kan fjernes ved kirurgi eller påsmøring av podofyllin, mens flate vorter fjernes kirurgisk. Begge typer kjønnsvorter har en tendens til å komme igjen, idet virus gjemmer seg i de nedre lagene av slimhinnen.

Spisse og flate kjønnsvorter må ikke forveksles med condyloma latae, smertefrie slimhinnevorter som oppstår på kjønnsorganene og rundt endetarmen hos ca. 1/3 av pasientene i det andre stadiet av kjønnssykdommen syfilis.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.