Kjønnstest, identifisering av genetisk kjønn, er en test som ble innført på 1960-tallet foran store idrettskonkurranser. Målet var å forhindre menn i å urettmessig konkurrere i kvinneklassene.

Individer født med kjønnskromosom feilen XXY, også kalt Klinefelters syndrom, utvikler seg til å bli fenotypiske menn med feminin kroppsbygning. I 1960-årene ble det oppdaget at mange menn med denne tilstanden konkurrerte i kvinneklassene, noe som resulterte i praktiseringen av kjønnstest foran store idrettsarrangement. Ved sjeldne tilfeller kan det bli født menn med XX-konstitusjon og kvinner med XY-konstitusjon. Dette er grunnet mutasjoner i SRY-genet, lokalisert på Y-kromosomet, som er ansvarlig for utviklingen av av et hannlig foster.

I begynnelsen ble det gjennomført gynekologiske undersøkelser, men ble etterhvert erstattet av moderne molekylære metoder. Kromosomanalyse ble innført under sommer OL i 1968 for å teste  tilstedeværelse av kjønnskromosomene X og Y i celler munnslimhinnene. Nå foretas i henhold til regler fastlagt av Den internasjonale olympiske komité (IOC) en tredelt test:

  1. Undersøkelse av tilstedeværelse av SRY-genet i celleprøver.
  2. Dersom SRY-testen er positiv, utføres det en kromosomanalyse, og
  3. hvis den viser XY-konstitusjon utføres det en gynekologisk undersøkelse.

På 1990-tallet fikk disse testene sterk kritikk etter at mange kvinnelige utøvere ble konfrontert med et misforhold mellom testresultat og egen kjønnsidentitet. I flere år hadde flere genetikere uttrykt skepsis ved praktisering av kjønnstester grunnet dette. Det internasjonale friidrettsforbundet sluttet med å kreve kjønnstest i 1992. OL i Sydney i 2000 var det første OL siden 1968 kjønnstesting ikke ble utført.

Kjønnstest har etterhvert blitt erstattet med måling av testosteronnivå i kvinnelige utøvere. Unormale høye testosteronnivå kan, ifølge et internasjonale friidrettsforbundet, føre til konkurransefordeler. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.