Kjønnstest, bestemmelse av en persons genetiske kjønn, innført i 1960-årene som test foran idrettskonkurranser for å hindre mannlige idrettsutøvere fra å delta i kvinnenes konkurranser.

Testen ble først utført ved mikroskopisk undersøkelse av tilstedeværelse av kjønnskromatin (X-legemer og Y-legemer) i celler skapt ut fra munnslimhinne. Nå foretas i henhold til regler fastlagt av Den internasjonale olympiske komité (IOC) en tredelt test:

1) Celler fra munnslimhinne undersøkes ved en PCR-teknikk (polymerase-kjede-reaksjon) med henblikk på SRY-genet. Genet, som normalt finnes i Y-kromosomet, setter tidlig i fosterlivet i gang utviklingen av et hannlig foster. 2) Dersom SRY-testen er positiv, utføres en kromosomanalyse av blodceller, og 3) hvis den viser XY-konstitusjon, gjøres det til slutt en gynekologisk undersøkelse.

Det finnes fenotypiske (utseendemessige) kvinner med XY og fenotypiske menn med XX – dette, sammen med andre sjeldne avvik mellom genetisk kjønn og fenotypisk kjønn, gjør at testen vitenskapelig sett ikke er egnet for sitt formål. Testen har også ført til mange personlige tragedier for kvinner som plutselig blir konfrontert med et misforhold mellom testresultat og sin egen kjønnsidentitet. Flere genetikere advarte derfor mot bruken av testen allerede kort etter at den ble tatt i bruk, men lenge forgjeves.

Det internasjonale friidrettsforbundet sluttet med å kreve kjønnstest i 1992. Under OL på Lillehammer i 1994 førte skepsisen til testen blant norske genetikere til at testene ble utført av det franske teamet fra Albertville. Under VM på ski i Trondheim 1997 ble det ikke utført kjønnstesting, og senere samme år ble det vedtatt lovendringer som gjør bruk av genetisk kjønnstesting i forbindelse med idrettsarrangementer i Norge ulovlig. Sydney-OL 2000 var første OL siden 1968 uten kjønnstesting, og Athen-OL 2004 fulgte opp dette. Innen bryting innførte de derimot obligatorisk kjønnstesting av kvinnelige deltakere i FILA-mesterskaper fra og med kvinne-VM 2003.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.