kjønnskromosomer

Kjønnskromosomer. Individets kjønn kan bestemmes i befruktningsøyeblikket. Om spermien inneholder farens X-kromosom, får embryoet kjønnskromosomene XX og utvikles til en jente. Hvis den befruktende spermien i stedet bærer farens Y-kromosom, blir resultatet en gutt (XY).

Av /Store medisinske leksikon ※.

Artikkelstart

Kjønnskromosomer er kromosomer som har betydning for genetisk kjønnsbestemmelse. De øvrige kromosomene i cellen kalles autosomer. Se også kjønn.

Faktaboks

Uttale
kjønnskromosˈom
Også kjent som
allosom

To hovedtyper av kjønnskromosomer

De to hovedtypene av kjønnskromosomer er XX/XY-systemet og ZZ/ZW-systemet. Forskjellen på de to er at i det ene systemet er det hannen som har to ulike kjønnskromosomer (X-kromosom og Y-kromosom), mens i det andre systemet er det hunnen som har to ulike kjønnskromosomer (ZW). Det kjønnet som har to ulike kjønnskromosomer kalles det heterogametiske kjønn.

Grunnen til at man bruker ulike bokstaver på de to systemene er at man enkelt skal kunne skille mellom arter der hunnen har to ulike kromosomer og arter der hannen har to ulike kromosomer.

XX/XY-systemet finnes hos pattedyr (inkludert mennesket), mange insekter (blant annet bananflue) og noen planter.

ZZ/ZW-systemet finnes hos fugler og krypdyr, noen insekter (blant annet sommerfugler) og noen fisker og krepsdyr.

I noen grupper av nærstående dyr finner man begge systemene, for eksempel i fisken tilapia og stingsild.

Evolusjon av kjønnskromosomer

Kjønnskromosomer har oppstått mange ganger i løpet av evolusjonen. De utvikler seg fra vanlige kromosomer (autosomer) i organismer som enten er hermafroditiske (hvert individ er både hunn og hann) eller hvor omgivelsene (for eksempel temperatur) bestemmer kjønn. Utgangspunktet er to kromosomer som har identiske gener.

Det første som skjer er at ett av kromosomene får et gen (eller flere) som bestemmer hvilket kjønn et individ skal ha. Videre begynner det å hope seg opp mutasjoner rundt dette genet (eventuelt disse genene) som er til fordel for kun det ene kjønnet. Det gjør at de to kromosomene slutter å utveksle informasjon ved overkrysning.

Det kromosomet som inneholder gen/gener for kjønnsbestemmelse blir dermed mindre og mister mange gener. Dette har skjedd med Y-kromosomene og W-kromosomene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg