Kjøkkenvogn

Liten kjøkkenvogn, produsert av J. A. Hoksrud (treverk) og brødr. Forsdal (beslag) ca. 1880. Den er brukt på Dal i Hærland, Østfold. Den har en tradisjonell form med oppsveifet bunn, høyt kuskesete og et bakre sete. Begge setene kan tas av.

Kjøkkenvogn
Av .

En kjøkkenvogn er et lett hestekjøretøy med fire hjul. Den hadde vanligvis to setebenker i kjøreretningen, og den fremre var gjerne noe høyere plassert enn den bakre. Dette ble gjort for å gi forhjulene nok frigang når kjøretøyet svinges.

Faktaboks

Også kjent som

kjøkkentrille

Kjøkkenvogna ble brukt både til skyss av personer og varetransport (i første rekke til husholdningen). Setene kunne tas av når varer skal transporteres. De fleste kjøkkenvogner ble kjørt med én hest.

Historikk

Kjøkkenvognene fra 1880-tallet var noe mindre og mer forseggjorte i utførelsen av fating og seter enn modellene på 1900-tallet. De norske vognfabrikkene, som Moelven Brug og Jømna på Elverum, produserte et stort antall kjøkkenvogner frem til andre verdenskrig.

På grunn av lav pris var det mange bønder som så seg råd til å kjøpe en kjøkkenvogn, som i mange tilfeller ble det fineste kjøretøyet man hadde på gården. Anvendeligheten gjorde nok også sitt til at den ble så populær som den ble. På landsbygda kunne den benyttes både ved bryllup og begravelse.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Høie, Bjørn K. (2002). 40 norske hestekjøretøyer. Foreningen til Kjørehestens Fremme.
  • Høie, Bjørn K. (2007). Hest og vogn i Norge. Eget forlag.
  • Olsen, Svein Magne (2001). Hestekjøretøy : Med hjul og meier på norske veier. Landbruksforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg