Kjøkemester var en av de viktigste «embetsmenn» ved brylluper og gravøl i tidligere tider. Kjøkemesterens ansvar var å se til at laget gikk for seg i sømmelige former, og at alle lokale regler for slike lag ble fulgt. Hans særlige plikt var å holde taler etter som laget skred frem, synge og lese ved bordet og å ha overoppsynet med servering av mat og drikke. Kjøkemesteren måtte derfor ha en sterk autoritet, som han likevel ikke måtte misbruke. Den gode kjøkemester var en respektert mann i bygda. Det finnes flere gamle oppskrifter på kjøkemesterviser og -taler.

Faktaboks

Etymologi
egentlig ‘kjøkkenmester’
Også kjent som
kjømeister

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg