Kjærlighet gjør blind er et ordspråk som beskriver at den som elsker ikke ser sin elskedes feil og mangler.

Uttrykket har opprinnelse i antikken. Det finnes hos Platon i Lovene, hvor han kritiserer egenkjærlighet, som likeledes gjør en blind for sine egne feil. Det er senere å se som alminnelig talemåte hos en rekke forfattere som Theokrit, Juvenal, Cicero og Ovid.

I Bernard de Gordons berømte medisinske leksikon Lilium medicine fra 1303 er kjærlighet oppført blant andre sykdommer. Kjærligheten er ingen upartisk dommer, all kjærlighet gjør blind, hevdes det her.

Ordspråket er utbredt på mange europeiske språk. På tysk er det å se i et dikt av Heraclius av Jerusalem (cirka 1120–1190). I engelsk er det å finne hos Chaucer i The Merchant’s Tale fra rundt 1400, og det er brukt av Shakespeare flere ganger, blant annet i Romeo og Julie og Kjøpmannen i Venedig.

På dansk er det oppført i Peder Syvs Almindelige Danske Ordsproge fra 1682, og kanskje var det et alminnelig uttrykk her i Skandinavia på den tid. Holberg bruker det i hvert fall i Peder Paars fra 1720, og omtrent samtidig er det ifølge Svenska Akademiens ordbok dokumentert i Sverige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg