kiting

Norges Kiteforbund logo.
. Begrenset gjenbruk
IKA logo.
. Begrenset gjenbruk
Kiting.
. Begrenset gjenbruk

Kiting, sport der utøveren trekkes med vinden etter en drage; kite. Sporten utøves på vann eller snø og utøveren står da på henholdsvis brett, snowboard eller ski. Kiten er festet til et trapes som sitter rundt hoftene, og den styres ved hjelp av fire liner som er festet til en styrepinne (bar).

Historikk

Brødrene Bruno og Dominique Legaignoux lagde de første kitene i 1984. Imidlertid kunne disse første seilene ikke styres, og det var først på slutten av 1990-tallet at Manu Bertin festet seilet til et surfebrett. Robby Naish startet produksjon og salg av kiter i 1996.

Konkurranser og rekorder

De vanligste konkurransegrener på vann er Freestyle, Wykestyle og Waveriding. På snø er kappkjøring og akrobatikk mest vanlig. Verdensmesterskap i langdistanse snøkiting er arrangert årlig siden 2009; se Varanger Arctic Kite Enduro. Kiting er OL-gren fra 2016.

Rob Douglas har hastighetsrekorden i kiting på 55,65 knop. Louis Tapper tilbakela 2000 km på 23 dager. Eric Gramond satte distanserekord da han tilbakela 419.9 km i ett strekk.

Kiting i Norge

I Norge er snøkiting mest vanlig, men norske utøvere har også hevdet seg internasjonalt på vann. I Norge organiseres konkurranser av Norges Kiteforbund, som ble en del av Norges Idrettsforbund fra 2013.

Malin Amle tok EM-bronse i freestyle kiteboarding i 2014. Camilla Ringvold har 3 NM. Christian Juell fra Drøbaksund Seilforening tok NM i raceboard i 2013.

Team Upsete, Thomas Sørensen og Per Oskar Store, tok 2.-plass i VAKE 2012, 2.-plass i TOKE 2013, 4.-plass i VAKE 2013 og 1.-plass i VAKE 2015.

Litteratur

Marc Bory: Kitesurfing. Fitway 2005.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg