Kiting på snø med ski på beina. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

kiting

Kiting
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Kiting er en sport der utøveren trekkes med vinden etter en drage (engelsk «kite»). Sporten utøves på vann eller snø og utøveren står da på henholdsvis brett, snøbrett eller ski. Kiten er festet til et trapes som sitter rundt hoftene, og den styres ved hjelp av fire liner som er festet til en styrepinne (bar).

Konkurranser

De vanligste konkurransegrener på vann er freestyle, wykestyle og waveriding. På snø er kappkjøring og akrobatikk mest vanlig. Verdensmesterskap i langdistanse snøkiting er arrangert årlig siden 2009. Det norske mesterskapet Varanger Arctic Kite Enduro er flere ganger anerkjent som verdensmesterskap. Kiting har vært gren i Olympiske leker (OL) siden 2016.

Rekorder

Rob Douglas har hastighetsrekorden i kiting på 55,65 knop. Louis Tapper tilbakela 2000 km på 23 dager. Eric Gramond satte distanserekord da han tilbakela 419,9 kilometer i ett strekk. Den 5. juni 2010 ble denne rekorden slått av Eric McNair-Landry og Sebastian Copeland. De ski-kitet 595 kilometer på 24 timer, som ble ny distanse-verdensrekord.

Kiting i Norge

Kiting ved Dyranut på Hardangervidda.

I Norge er snøkiting mest vanlig, men norske utøvere har også hevdet seg internasjonalt på vann. I Norge organiseres konkurranser av Norges Kiteforbund, som ble en del av Norges idrettsforbund i 2013.

I Norge arrangeres årlig mesterskap i kiting, blant annet Red Bull Ragnarok på Hardangervidda og VAKE på Varangerhalvøya.

Malin Amle tok EM-bronse i freestyle kiteboarding i 2014. Camilla Ringvold har tre NM-gull. Christian Juell fra Drøbaksund Seilforening tok gull i NM i raceboard i 2013.

Team Upsete, Thomas Sørensen og Per Oskar Store, tok andreplass i VAKE 2012, andreplass i TOKE 2013, fjerde plass i VAKE 2013 og førsteplass i VAKE 2015.

Historikk

Brødrene Bruno og Dominique Legaignoux lagde de første kitene i 1984. Imidlertid kunne disse første seilene ikke styres, og det var først på slutten av 1990-tallet at Manu Bertin festet seilet til et surfebrett. Robby Naish startet produksjon og salg av kiter i 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Marc Bory: Kitesurfing. Fitway 2005.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg