kitinase

Artikkelstart

Kitinase er et enzym som bryter ned karbohydratet kitin ved hydrolyse av glykosidbindingene.

Kitin finnes i celleveggen hos sopp og gjær og bygger opp hudskjelettet hos insekter og skalldyr. Sopp og gjær bruker kitinase blant annet til endring av egen cellevegg. Kitinaser finnes også i planter og bakterier. Planter benytter kitinaser til forsvar mot soppangrep, mens bakterier bruker enzymet til å skaffe seg energi.

Funksjon

Kitin er en av de vanligste polymerene i naturen, og inngår blant annet i både karbon- og nitrogensyklusen. Organismer bruker kitinase til endring av egen cellevegg, til forsvar og til å skaffe seg energi.

Endring av celleveggen er nødvendig for at organismen skal kunne vokse. Noen mikroorganismer bruker kitin til karbon- og nitrogenkilde, og trenger dermed kitinaser til å bryte kitinet ned i mindre deler. Planter bruker kitinaser til å forsvare seg selv mot patogene organismer som sopp ved å ødelegge celleveggen til angriperen. I planter blir derfor kitinaser kalt for patogeneserelaterte proteiner, PR-proteiner.

Klassifisering

Basert på aminosyresekvens blir kitinaser delt inn i to glykosid hydrolase (GH) familier, familie 18 og 19. Familie 18 har videre blitt delt inn i sub-klasse A, B og C og er den mest tallrike kitinasefamilien. I GH18 familien inneholder kitinaser fra mange ulike organismer som bakterier, planter, dyr, virus og sopp. GH19 kitinaser finnes hovedsakelig i karplanter, hos noen bakterier og i virus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg