kipsigis

Artikkelstart

Kipsigis er en folkegruppe i Kenya, i de vestlige høylandsområdene og teller (2005) anslagsvis en million mennesker. De taler kalenjin-språk og er nært beslektet med nandifolket.

Faktaboks

Uttale
kˈipsigis

Tradisjonelt har de livnært seg av en blanding av kveghold og jordbruk. I jordbruket har de tatt i bruk en rekke nye metoder og organisert lokale kooperativer. Mais, te og tobakk er viktige markedsvarer.

Aldersklasser var et sentralt organisatorisk element i det tradisjonelle samfunnet. Barn ble ikke regnet som «ordentlige» kipsigis før de hadde gjennomgått hele seks seremonier. Omskjæring og initiasjon utgjorde siste ledd i serien av ritualer som var påkrevd for å bli voksen og opptatt som medlem av kipsigis-samfunnet. Unge menn i samme aldersgruppe gjennomgikk disse ritualene sammen og dannet kriger-grupper, for senere å gå samlet over i de eldres rekker. Også kvinnene hadde sine omskjærings- og initiasjonsritualer.

Den militære organisasjonen var sterk, og på 1800-tallet drev kipsigis jevnlig med tyveri av kveg fra nabofolkene, blant disse masai og luo. Dette ble stanset av den britiske kolonimakten, og kipsigis gikk da over til en mer bofast livsform.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg