Kipe til å bære sild fra Eid i Sogn og Fjordane
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Kraftig kipe med handtak fra Sunnfjord
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Kipe er en flettet kurv til å bære på ryggen.

Faktaboks

Uttale

kjˈiːpe

Etymologi
fra middelnedertysk kipe; beslektet med norsk kippe ‘knippe, bunt’

Form

Kipen har en tett bunn av tre, som det er festet loddrette spiler til. Rundt disse spilene er det flettet tynne sponer eller kløyvde kvister. To eller fire av de loddrette spilene kan være tykkere og tjene som feste for ett eller to handtak. Noen kiper har faste seler, men de fleste har bare handtak. Når noe skulle fraktes langt av sted, festet man et tau til handtaket eller bar kipen over skulderen i et børtre.

Funksjon

Kipe var et bæreredskap som først og fremst ble brukt på Vestlandet og andre steder der topografien var vanskelig og jordlappene spredt. Det meste kunne transporteres i kiper; det gjaldt også husdyrgjødselen. Når kipen skulle tømmes for innhold, bøyde man seg raskt ned, slik at gjødselen fôr over hodet. Noen kiper var laget for å bære høy, mens andre ble benyttet til frukt og poteter. Fisk kunne også fraktes i kiper.

Litteratur

  • Fartein Valen-Sendstad: Norske landbruksredskaper. 1800-1850-årene. Lillehammer 1964.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg