kinon (plantefysiologi)

Artikkelstart

Kinoner er en gruppe hydrokarboner og omfatter benzokinoner bygget opp fra en benzenring med seks karbonatomer, naftokinoner, med to ringstrukturer (bisykliske) laget fra naftalen, og antrakinoner, med tre ringstrukturer (antracen), alle påhektet diverse sidegrupper. Noen kinoner deltar i elektrontransport, mens andre er pigmenter.

Benzokinoner

Benzokinoner kan virke som fettløselig transportører av elektroner og protoner i aerob redpirasjon i elektrontransportkjeden i mitokondrier (ubikinon) og kloroplaster (plastokinon), hvor de deltar i biologiske redoksreaksjoner og energiomsetning.

Et kinon som mottar ett elektron blir redusert til et semikinonradikal. Mottas ett elektron til og to protoner dannes et kinol.

Plastokinon er et dimetylbenzokinon festet til tylakoidmembranen med en fytolhale bygget opp av isopren, og som deltar i fotosyntesens lysreaksjon med elektrontransport mellom fotosystem II og fotosystem I, hvor det finnes kinon-bindende proteiner (D1 og D2).

Ubikinon (koenzym Q) frakter elektroner i respirasjonskjeden i mitokondriene. Hos pattedyr består den upolare sidenkjeden av ni molekyler med isopren. Oksidert ubikinon kan motta to elektroner og to protoner og blir redusert til ubikinol (hydrokinon). Ubikinon blir solgt som helsekostprodukt med navn «Q10».

Naftokinoner

Fyllokinon (vitamin K1, fytomenadion) er et naftokinon som deltar i elektrontransport i tilknytning til fotosystem I i fotosyntesens elektrontransport.

Menakinon er et naftokinon i respirasjonskjeden hos bakterier.

Oksiderte difenoler med hydroksylgruppe i orto- og parastilling gir gule, oransje eller rødfargede diketoner. Disse finnes for eksempel som . Naftokinoner kan gi farge på kjerneved og bark hos trær.

Juglon (5-hydroksy-1,4-naftokinon) finnes blant annet i planter i valnøttfamilien, spesielt mye i valnøtt (Juglans regia) og som virker som antibeitestoff, samt allelopatisk ved å hindre spiring og vekst av andre planter. Juglon har også blitt brukt som fargestoff.

Lawson (2-hydroksy-1,4-naftokinon) er et rødoransj fargestoff fra planten henna (Lawsonia inermis) i kattehalefamilien brukt til hennafaring av hud og hår.

Alkannin er et et rødbrunt naftokinon og pigment i røttene hos planten alkanna (Alkanna tinctoria) i rubladfamilien.

Antrakinoner

Antrakinoner ofte bundet til sukker som glukosider har røde eller gule farger.

Alizarin er et dihydroksyantrakinon og rødfarget pigment som utvinnes fra fargeplanten krapp (Rubia tinctorum) i maurefamilien, og som også inneholder pigmentet purpurin.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg