Allium tuberosum

Allium tuberosum, kinaløk. Foto fra: Botanisk hage, Århus, Danmark

Allium tuberosum

Allium tuberosum, kinaløk. Foto fra: Botanisk hage, Århus, Danmark

Kinaløk er en flerårig art i påskeliljefamilien med avlang løk på kraftige, underjordiske utløpere. Den kan bli opptil 40cm høy. Kinaløk ligner gressløk, men har flate blader i motsetning til gressløkens runde, hule blader. Bladene er lange, smale og flate og danner tuer. Bladene har en hvitløkslignende smak, og brukes i supper, sauser og til fisk.

Faktaboks

Også kjent som
kinagressløk hvitløksgress
Vitenskapelig navn
Allium tuberosum
Beskrevet av
Rottler ex Spreng.

Blomstene er hvite og danner en kuleformet skjerm. Blomsterstilken er høyere enn bladene og kan bli opptil 60–70 cm høy.

Kinesisk gressløk kommer opprinnelig fra Sørøst-Asia.

Bruk

Kinesisk gressløk brukes på samme måte som vanlig gressløk og passer til egg, i stir-fry-retter, supper og salater, til smørbrød, kjøtt, fisk, poteter og kokte grønnsaker. Bladene tilsettes mot slutten av koketiden eller brukes som garnityr. I Kina brukes blomsten moset sammen med salt som smakstilsetning i saus og risretter.

Kinesisk gressløk blir i tillegg brukt som prydplante, også her i landet, på grunn av sine vakre, hvite blomster.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

kinaløk
Allium tuberosum
GBIF-ID
2856297

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg