Kinabark, bark av kinatrær, planteslekten Cinchona. Barken smaker meget bittert og sammensnerpende. Den inneholder ca. 20 alkaloider, i første rekke kinin, kinidin, cinkonin og cinkonidin, bundet til kinasyre (5–9 %) og kinagarvesyre (kinarødt, 4 %). Alkaloidmengden varierer mellom 0,5 og 18 %.

Kinabark har vært brukt i medisinen fra midten av 1600-tallet. Linné gav planteslekten navnet Cinchona til minne om grevinne Chinchón, visekongen av Perus hustru, som med hell brukte barken mot feber. Uttrekk av kinabark ble tidligere brukt i forkjølelsesmiksturer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.