Doryforos (Spydbæreren), kopi i gips etter romersk kopi i marmor, som befinner seg i Museo Archeologico Nazionale, Napoli. Originalen ble utført av den greske billedhuggeren Polykleitos omkring 450 fvt. Statuen mangler spyd; statuens høyde er cirka 212 cm.

Statens Museum for Kunst, København.
Lisens: Til fri brug, Public Domain

Kiastisk stilling er en måte å stå på som er typisk for greske statuer i den klassiske perioden.

Faktaboks

Etymologi
etter gresk khiastos ‘krysset’, av bokstaven khi
Også kjent som

kiasme

Kjennetegn

En mann eller kvinne som er stilt opp i kiastisk stilling, har vektfordeling mellom høyre og venstre side av kroppen i henhold til prinsippet kontrapost. Kiastisk stilling innebærer videre at armen over vektbærende ben er avslappet, mens det motsatte er tilfellet på den andre siden av kroppen.

Kiastisk stilling danner en kryssende rytme eller balanse hvor avslappet arm korresponderer med avslappet ben på motsatt side av kroppen, og omvendt.

Hodet er vendt mot vektbærende ben.

Doryforos

Statuen Doryforos (Spydbæreren), som ble laget av den greske billedhuggeren Polykleitos, er et typisk eksempel på vektfordeling og kiastisk stilling.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Fullerton, Mark D. (2016). Greek Sculpture. Chicester: Wiley Blackwell
  • Mørstad, Erik (1992). Skulpturleksikon. Begreper og betegnelser i billedhuggerkunsten. Oslo: Ad Notam Gyldendal

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg