Khazarer var et tyrkisk folk, opprinnelig nomader, som man visstnok kan føre tilbake til 400-tallet. De bredte seg fra Kaukasus og Kaspiske hav vestover til Svartehavet, og på 600-tallet over Donau til Bulgaria. På midten av 800-tallet var Kiev en tid i deres besittelse.

Faktaboks

Uttale
khazˈarer
Også kjent som

khasarer

Khazarriket ble en bufferstat mellom det kristne Bysants og de ekspanderende muslimene. På 900-tallet gikk det imidlertid tilbake med khazarriket, og russere tilføyde dem et knusende nederlag i 969. Etter ytterligere noen årtier gikk riket mer eller mindre i oppløsning.

Khazarriket spilte en betydelig rolle for handelen mellom Asia og Europa. Også vikingene kom i kontakt med khazarriket. Flere jøder slo seg ned der, og antagelig omkring 740 sluttet herskeren, Bulan, og mange hoffmenn seg til jødedommen, senere også flere av folket. Ifølge en arabisk kilde fra 900-tallet skal khazarene ha brukt hebraisk skrift. Befolkningen bestod for øvrig av muslimer og kristne.

Teorier om slektskap

Det har også vært fremsatt teorier om at en stor del av den østeuropeiske jødiske befolkningen nedstammer fra khazarene, men det er ikke gjort arkeologiske funn som styrker denne teorien. En omfattende DNA-undersøkelse i 2014 hos askenaser-jøder fant heller ingen bevis på DNA-genom fra khazarer hos askenaser-jøder. Det undersøkelsen derimot viste var at askenaser-jøder har felles DNA med de sefardiske jødene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg