kha-nyou

Artikkelstart

Kha-nyou er en gnager i familien Diatomyidae. Den er eneste art i familien og kalles også for «laosklipperotte». Den ble først beskrevet i 2005. Flere arter i familien er kjent fra fossiler.

Faktaboks

Også kjent som
latin Laonastes aenigmamus

Beskrivelse

Dette er en middels stor og temmelig «rørformet» gnager, både i kropp og hode. Hodet er langt og rundt med korte ører. Føttene er også korte. Halen er kraftig og rundt halvparten av kroppslengden. Pelsen er tett og myk, grå til gråsvart over ryggen og lysere grå under buken. Værhårene er meget lange og stive. Enkelte hanner har lengre hår i en kam fra hodet til skuldrene.

Kroppslengden er inntil 30 centimeter, halelengden 16 centimeter og vekta 414 gram. Kroppen er stor for å gi plass til en stor mage og en stor tarm, som til sammen utgjør 26 prosent av kroppsvekta.

Levevis

Kha-nyou lever i karstområder, kalkfjell, i tropiske skoger. Lite er kjent om artens levevis. Den spiser hovedsakelig blader, men også frø, frukt, røtter og inniblant insekter. Flere av fødeplantene inneholder giftstoffer, slike som arter i vortemelkslekten Euphorbia. Kha-nyou har et spesielt fordøyelsessystem for å takle dette. Det er også mulig at den har lav forbrenning for å spare energi. Om dagen gjemme den seg i sprekker, den spiser om natten.

Kha-nyou lever kanskje i grupper på opptil ti dyr. Gruppen består av flest hunner med en dominant hann. Kha-nyou får kanskje én unge i kullet. Karstområder er som isolerte øyer i et hav av skog og man tror at kha-nyou vanskelig kan vandre gjennom større skoger. Derfor er antakelig mange bestander isolert fra hverandre. Det store genetiske mangfoldet som er funnet støtter dette, det vil si at bestandene utvikler seg i isolasjon fra andre.

Utbredelse og status

Kha-nyou har en begrenset utbredelse i de sentrale deler av Laos og Vietnam. Den er klassifisert som truet av utryddelse. Utbredelsesområdet er svært lite og bestanden er avtakende. Utstrakt jakt for kjøttet er den største trusselen, dernest ødeleggelse av habitatet. Kombinasjonen av uregulert jakt, begrenset utbredelse, oppstykkede og isolerte bestander og ødeleggelse av habitatet, er særdeles dårlig. Det er et stort behov for bedre kunnskap om arten.

Systematikk

Systematikk Norsk navn Latinsk navn
Klasse Pattedyr
Orden Gnagere
Familie Diatomyidae
Art Kha-nyou Laonastes aenigmamus

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg