kha-nyou

Kha-nyou, gnager i familien Diatomyidae. Den er eneste art i familien og kalles også for «laosklipperotte». Den ble beskrevet først i 2005. Flere arter er kjent fra fossiler.

Faktaboks

Også kjent som

Laonastes aenigmamus, Familien Diatomyidae

Beskrivelse

Dette er en middels stor og temmelig «rørformet» gnager, både i kropp og hode. Hodet er langt og rundt med korte ører, føttene er korte. Halen er kraftig og rundt halvparten av kroppslengden. Pelsen er tett og myk, grå til gråsvart over ryggen og lysere grå under buken. Værhårene er meget lange og stive. Enkelte hanner har lengre hår i en kam fra hodet til skuldrene.

Kroppslengden er inntil 30 cm, halelengden 16 cm og vekta 414 g. Kroppen er stor for å gi plass til en stor mage og en stor tarm, til sammen utgjør de 26 % av kroppsvekta.

Levevis

Kha-nyou lever i karstområder, kalkfjell, i tropiske skoger. Ut over det er lite kjent om artens levevis. Den spiser hovedsakelig blader, men også frø, frukt, røtter og inniblant insekter. Flere av fødeplantene inneholder giftstoffer, som arter i vortemelkslekten Euphorbia, men kha-nyou har et spesielt fordøyelsessystem for å takle dette. Det er også mulig at den har lav forbrenning. Om dagen gjemme den seg i sprekker, men kommer ut om natta for å spise.

Kha-nyou lever kanskje i grupper på opptil ti dyr, flest hunner med en dominant hann. Den får kanskje én unge i kullet. Fordi karstområder er som isolerte øyer i et hav av skog og man antar at kha-nyou vanskelig kan vandre gjennom større skoger, antar man at mange bestander er isolerte. Det store genetiske mangfoldet som er funnet støtter dette.

Utbredelse og status

Kha-nyou har en begrensa utbredelse i de sentrale deler av Laos og Vietnam. Den er klassifisert som trua. Utbredelsesområdet er svært lite og bestanden er nedadgående. Utstrakt jakt for kjøttet er den største trusselen, dernest ødeleggelse av habitatet. Kombinasjonen av uregulert jakt, begrensa utbredelse, fragmenterte og isolerte bestander og ødeleggelse av habitatet, er særdeles dårlig. Det er et stort behov for bedre kunnskap om arten.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg