Keramiske fibrer, ildfaste og meget sterke krystallinske kunstfibrer laget av uorganiske materialer. De brukes mye som armering i sammensatte materialer (komposittmaterialer) på grunn av styrke, lav vekt, høy elastisitetsmodul og høy temperaturtoleranse. Eksempler på bruksområder er fiskestenger, båter og rakettdyser. De anvendes også i tekstiler; som filterduker for sterkt korrosive eller varme miljøer i industrien, og fordi de ikke trekker vann, til baderomstekstiler.

Keramiske fibrer består av oksider, nitrider eller karbider av en del metaller, inklusive silisium og bor. Bornitridfibrer kan f.eks. konkurrere med de mer kjente grafittfibrer ved lav vekt, høy styrke og elastisitet. Flere typer fibrer som kvarts-, glass- eller aluminiumoksidfibrer produseres ved å trekke tråder fra en smelte ved høy temperatur. Andre typer lages av materialer som først ved en kjemisk og/eller termisk etterbehandling omdannes til det endelige produkt.

En spesiell type keramiske fibrer er de såkalte whiskers, som er lange enkeltkrystaller med eksepsjonelt høy styrke. Denne typen har et stort potensial til bruk i materialer som anvendes under ekstreme betingelser. Eksempelvis kan whiskers av silisiumkarbid anvendes til å forsterke turbinblader i gassturbiner for å gi disse ekstra stor styrke ved meget høye gasstemperaturer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.