keramiske fibre

Artikkelstart

Keramiske fibre er ildfaste og meget sterke krystallinske kunstfibre laget av uorganiske materialer. De brukes som armering i sammensatte materialer (komposittmaterialer) på grunn av styrke, lav vekt, høy elastisitetsmodul og høy temperaturtoleranse. Eksempler på bruksområder er fiskestenger, båter og rakettdyser. De anvendes også i tekstiler; som filterduker for sterkt korrosive eller varme miljøer i industrien, og fordi de ikke trekker vann, til baderomstekstiler.

Faktaboks

Uttale
kerˈamiske fibrer

Keramiske fibre består av oksider, nitrider eller karbider av en del metaller, inklusive silisium og bor. Bornitridfibrer kan konkurrere med mer kjente grafittfibre ved lav vekt, høy styrke og elastisitet. Flere typer fibre, som kvarts-, glass- eller aluminiumoksidfibre produseres ved å trekke tråder fra en smelte ved høy temperatur. Andre typer lages av materialer som først ved en kjemisk og/eller termisk etterbehandling omdannes til det endelige produktet.

En spesiell type keramiske fibre er såkalte whiskers, som er lange enkeltkrystaller med eksepsjonelt høy styrke. Denne typen har et stort potensial til bruk i materialer som anvendes under ekstreme betingelser. Eksempelvis kan whiskers av silisiumkarbid anvendes til å forsterke turbinblader i gassturbiner for å gi disse ekstra stor styrke ved meget høye gasstemperaturer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg