Solsystemet
Dette diagrammet viser baneplasseringene til forskjellige typer objekter i solsystemet. Den gule prikken i midten er Solen, mens de røde prikkene er de ytre planetene (J = Jupiter, S = Saturn, U = Uranus, N = Neptun). De grå prikkene er Jupiter-trojanere, de grønne prikkene er kentaurer, de lilla prikkene er Neptun-trojanere, de blå prikkene er Kuiperbelte-objekter, mens de oransje prikkene tilhører den såkalte 'spredte skiven'.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Kentaur er et lite himmellegeme i det ytre solsystemet som er uvisst om er en asteroide eller komet, fordi den kan vise karakteristikker fra begge. En kentaur har en bane som krysser et sted mellom Jupiter og Neptun, det vil si mellom 5,5 AU og 30,1 AU fra Solen.

Faktaboks

Uttale

kentˈaur

Etymologi

av gresk kentauros

Banen til kentaurene kan ha høy eksentrisitet. Kentaurer kan ha sitt opphav i Kuiperbeltet.

Kentaurer har diametre i området 50–300 kilometer, men det kan finnes mindre kentaurer som ikke er blitt oppdaget. Den første kentauren som ble oppdaget var Chiron i 1977.

Den tvetydige framtoningen (blanding av asteroide og komet) til disse himmellegemene er grunnen til at de oppkalt etter kentauren (blanding av hest og menneske) fra gresk mytologi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg