Kendo, japansk kampsport hvor to motstandere med bambussverd (shinai) prøver å score poeng ved hugg mot hodet, brystet eller håndleddene, eller ved støt mot strupen. Sverdet er vel én meter langt og føres med begge hender. Kampdrakten består av en tykk jakke og et ankellangt, splittet skjørt (hakama), samt kroppsbeskyttelse i form av hodemaske, brystplate, beskyttelsesforkle og hansker. Vinner er den som først scorer to poeng eller den som har ett poeng når kamptiden (vanligvis 5 min) er ute. Stil og oppførsel er viktig, og utøverne er inndelt i dyktighetsgrader som i andre budoformer. Kendo utføres også som formelle øvelser (kata) med tresverd mot en motstander uten beskyttelse.

Kendo har utviklet seg fra kenjutsu ('sverdets kunst'), samuraienes mange skoler i kampteknikk med skarpe våpen. For å unngå skader under trening, benyttet man fra siste halvdel av 1700-tallet bambusstokker og beskyttelse på hode og armer. På 1800-tallet utviklet kendo seg mot en relativt standardisert form, og konkurranser med kamp om poeng ble arrangert fra 1860-årene. Det japanske politi tok 1874 kendo inn i sin opplæring, og det ble praktisert ved skoler og universiteter. Det japanske kendoforbundet ble stiftet 1928, og kendo er nå en av Japans mest utbredte budoformer. I 1950-årene ble kendo introdusert i vestlige land og utviklet seg som konkurranseidrett. Det arrangeres nå VM hvert tredje år fra 1970 (kvinner fra 1997). Japan har vunnet alle mesterskapene i herreklassen. I Europa EM de år det ikke er VM. International Kendo Federation ble stiftet 1970.

I Norge ble Norges Kendoforbund stiftet 1985 med NM første gang samme år.

I forbindelse med kendo utøves ofte iaido, kunsten å dra sverd og angripe i én bevegelse, samt jodo, kampteknikker med en ca. 1,2 m lang stav mot sverd.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.