kausalsetning (grammatikk)

Artikkelstart

Kausalsetning er en leddsetning som etablerer en årsakssammenheng (altså en kasualitet) med hovedsetningen.

Faktaboks

Uttale
kausˈalsetning

Kausalsetninger kan deles inn i flere undertyper:

Siden alle kausalsetninger er leddsetninger, må de innledes av en subjunksjon. Nedenfor vises eksempler på kausalsetninger tilknyttet hovedsetninger. Kausalsetningene står i kursiv.

  • Årsakssetninger kan for eksempel innledes med 'siden' eller 'fordi', som i de to følgende eksemplene: "Jeg kunne ikke komme på møtet, fordi jeg satt fast i heisen" eller "Siden hun ikke hadde sett filmen, ville han ikke røpe slutten."
  • Følgesetninger kan innledes med 'slik/for at' eller 'så', som for eksempel "Jeg fortalte en vits, for at stemningen skulle bli litt bedre" eller "De satte fram ekstra stoler, så alle fikk sitte."
  • Betingelsessetninger kan innledes med med 'dersom' eller 'hvis': "Hvis du lover å ikke si det til noen, skal jeg fortelle deg en hemmelighet" eller "Hun sverget å ikke si noe dersom hun ble spurt."
  • Innrømmelsessetninger kan innledes med 'selv om' eller 'til tross for': "Selv om vi vinner, betyr ikke det at vi er best." eller "Han ble kvalm til tross for at han satt fremst i bussen."

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg