Kausalsetning er en leddsetning som etablerer en årsakssammenheng (altså en kasualitet) med hovedsetningen

Kausalsetninger kan deles inn i flere undertyper:

Siden alle kausalsetninger er leddsetninger, må de innledes av en subjunksjon. Nedenfor vises eksempler på kausalsetninger tilknyttet hovedsetninger. Kausalsetningene står i kursiv.

  • Årsakssetninger kan for eksempel innledes med 'siden' eller 'fordi', som i de to følgende eksemplene:  "Jeg kunne ikke komme på møtet, fordi jeg satt fast i heisen" eller "Siden hun ikke hadde sett filmen, ville han ikke røpe slutten."
  • Følgesetninger kan innledes med 'slik/for at' eller 'så', som for eksempel "Jeg fortalte en vits, for at stemningen skulle bli litt bedre" eller "De satte fram ekstra stoler, så alle fikk sitte."
  • Betingelsessetninger kan innledes med med 'dersom' eller 'hvis': "Hvis du lover å ikke si det til noen, skal jeg fortelle deg en hemmelighet" eller "Hun sverget å ikke si noe dersom hun ble spurt."  
  • Innrømmelsessetninger kan innledes med 'selv om' eller 'til tross for': "Selv om vi vinner, betyr ikke det at vi er best." eller "Han ble kvalm til tross for at han satt fremst i bussen."

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.