Reven har typiske svarte flekker på siden av snuten og svart haletipp.

Katterev av Tony Ifland /US Fish and Wildlife Service. CC BY 2.0

Katterev er en liten rev i Nord-Amerika, og er en art i hundefamilien.

Kattereven lever i det vestlige Nord-Amerika, og er i nær slekt med amerikansk ørkenrev. De kan krysse seg med hverandre, og det er derfor uenighet om de virkelig er to fulle arter. Kattereven regnes forøvrig å være nært i slekt med fjellrev.

Kattereven er liten, med kroppslengde rundt 50 cm, halelengde rundt 30 cm og vekt rundt 2 kg. Den er grå over ryggen, men mer gulfarga nedover kroppssidene, på føttene og under magen og halen. Reven har typiske svarte flekker på siden av snuten og svart haletipp. Pelsen er temmelig kort. 

Kattereven spiser mest gnagereharedyr og insekter. Ellers spiser den både fuglerkrypdyråtsler og fruktPræriehunder er viktig føde. Kattereven er mest nattaktiv og jakter som regel aleine.

Unger fra tidligere kull kan bli værende og hjelpe til med å fostre opp et nytt valpekull. Kullstørrelsen er 1–7 valper. Hiet brukes hele året.

De norske navnene på kattereven og den nære slektningen amerikansk ørkenrev kan virke forvirrende. Vulpes velox («swift fox») kalles gjerne katterev, mens Vulpes macrotis («kit fox») gjerne kalles amerikansk ørkenrev. Kattereven finnes i prærielandskapet fra det sørlige Canada til Texas og burde således kanskje vært kalt prærierev. Katterev ble utrydda i Canada som følge av at prærien ble tatt i bruk til jordbruk. Oppdrett i fangenskap med påfølgende utsettelse gjeninnførte arten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.