kataklase

Forkastningsbreksje dannet ved kataklase. Bergartsfragmenter flyter i en kataklastisk grunnmasse som består av sterkt nedknust berg. Nesoddforkastningen, Oslofjorden. Mynt (1 kr) øverst i bildet som målestokk.
Forkastningsbreksje, Nesoddforkastningen, Oslo
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Kataklase er en geologisk prosess som oppstår ved forkastningsbevegelser. Den forekommer gjerne i forbindelse med forkastningsdannelse og jordskjelv, først og fremst i den øvre delen av jordskorpen (0-15 kilometers dyp).

Faktaboks

Uttale
kataklˈase
Etymologi
av gresk ‘bryte i stykker’
Også kjent som

kornknusning

Kataklase er en mekanisk prosess der mineralkorn og bergarter blir knust til fragmenter under utløsning av spenninger. Knusningen skjer som oftest langs en sone som er svakere enn omliggende bergart, og der fragmentene fortsetter å bevege seg ved friksjonsflyt.

Bergarter som dannes på denne måten er forkastningsbergarter. De kalles kataklasitter dersom knusningen er sterk og fragmentene relativt små. Forkastningsbreksje har større fragmenter. Mylonitt dannes også ved bevegelser i jordskorpen, men på dypere skorpenivå (vanligvis ved temperaturer på over 300 °C) og involverer hovedsakelig rekrystallisasjon med lite eller ingen kornknusning.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg