Kassettbåndlager, båndstasjon til datalagring som gjør bruk av små kompakte båndkassetter i stedet for de tradisjonelle, store magnetbåndrullene. Kassettbåndstasjoner, også kalt streamere, leveres ofte innebygd som standard utstyr i flerbrukermaskiner og tjenere, der de primært benyttes til sikkerhetskopiering (se sikkerhetskopi), men også til transport av data og programmer fra maskin til maskin. Stasjonene leveres også som eksterne enheter.

Det var en enorm utvikling i båndstasjonenes hastighet og kapasitet gjennom 1990-årene, men lagringstettheten på magnetbånd har ikke økt i takt med lagringstettheten på disk. Mens man tidligere gjerne leverte kassettbåndstasjoner innebygget i servere, går tendensen i dag i retning av rackbaserte enheter med et drev for lesing og skriving av data, samt automatisk tilgang til flere kassetter. For å øke kapasiteten ytterligere kan man samle flere drev og over hundre kassetter i en bibliotekmodul, og sette sammen enda større kassettlagre ved å sammenstille flere bibliotekmoduler.

Kassetter finnes i ulike størrelser og kapasiteter. DAT-kassetter, som er like store som gammeldagse lydkassetter, har en kapasitet på 35 GB, mens de største kassettene kan lagre opptil 300–400 GB data.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.