Kassa-apparat. Av . Begrenset gjenbruk

kassa-apparat

Moderne kassa-apparater er små datamaskiner og er tilknyttet bankterminal, kasse, skanner for strekkoder og gjerne en vekt.
Kassa-apparat
Av .

Artikkelstart

Et kassa-apparat er et mekanisk eller elektronisk apparat som registrerer og summerer transaksjoner ved salg av varer eller tjenester. Det har vanligvis en skuff for oppbevaring av penger. Moderne kassa-apparater er små datamaskiner, som i noen tilfeller betjenes med en berøringsskjerm. Tidligere måtte personen ved kassen slå inn prisen på varen, men nå er de fleste varer kodemerket, slik at prisen kan skannes.

Faktaboks

Også kjent som

kasseregister, kasseapparat

Moderne kassa-apparater kan også ha en vekt for prissetting av varer som selges i løs vekt. Da de fleste transaksjoner nå betales med kort, er det blitt mindre håndtering av penger. En del kassa-apparater beregner og sender vekslepenger til en beholder. Når varen er betalt, skriver kassa-apparatet ut en kvittering.

Noen butikker har nå kasser som kan betjenes av kundene.

Historikk

Et National kassa-apparat i Slottsfjellsmuseet.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Kassa-apparatet Regna Cash Register, produsert av Jørgen S. Lien, Bergen.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

James Ritty, som eide en saloon i Dayton, Ohio, USA, ønsket å forhindre at betjeningen skulle kunne stikke unna penger. Den første Rittymodellen av kassa-apparatet ble lansert i 1879; i 1883 ble den såkalte Ritty's Incorruptible Cashier patentert. Den ansatte måtte først slå inn alle priser. Når det ble trykket på tasten for totalsummen, ble kassaskuffen åpnet, samtidig som apparatet ga en lyd fra seg.

I 1884 overtok John H. Patterson selskapet som produserte kassa-apparater og kalte det The National Cash Register Company. Nå fikk apparatet en papirrull som registrerte alle transaksjoner med en kvittering til kjøperen. Denne dokumentasjonen gjorde det vanskeligere å svindle. I 1906 kom så det første kassa-apparatet som ble drevet av elektrisitet.

National kassa-apparater ble også brukt i Norge. Med sitt forseggjorte ytre, har eldre modeller av disse apparatene blitt populære samleobjekter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg