kashkaval

Kashkaval er en østeuropeisk hard, men elastisk ost fra spesielt Balkan, Bulgaria, Romania og Tyrkia. Osten tilvirkes etter den såkalte filata-metoden, mest kjent fra tilvirkning av mozzarella. Kashkaval har da også navnet sitt fra italienske caciocavallo, som er en fast filata-ost.

Faktaboks

uttale:
kashkavˈal

Filata betyr at ostemassen legges i kokende vann og deretter strekkes i lange tråder før den knas og formes.

Kashkaval ystes av sau-, geit- eller kumelk, eller en blanding av disse.

Tilsvarende oster finnes i tidligere sydlige Sovjetstater, i Hellas og Midtøsten med litt forskjellige navn, tilvirket på litt forskjellige måter, men filata-metoden er felles for alle.

Osten har en mild saltsmak, noe syrlighet og smelter godt. Varianter tilvirket av ren sau- eller geitemelk kan være pikant i smaken.

Kashkaval formes som lave sylindere på seks til ni kilo, tørrsaltes i 14 dager og modnes deretter minimum to måneder. Fettinnhold i tørrstoffet er minst 45 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg