Kashkaval er en østeuropeisk hard, men elastisk ost fra spesielt Balkan, Bulgaria, Romania og Tyrkia. Osten tilvirkes etter den såkalte filata-metoden, mest kjent fra tilvirkning av mozzarella. Kashkaval har da også navnet sitt fra italienske caciocavallo, som er en fast filata-ost.

Faktaboks

Uttale
kashkavˈal

Filata betyr at ostemassen legges i kokende vann og deretter strekkes i lange tråder før den knas og formes.

Kashkaval ystes av sau-, geit- eller kumelk, eller en blanding av disse.

Tilsvarende oster finnes i tidligere sydlige Sovjetstater, i Hellas og Midtøsten med litt forskjellige navn, tilvirket på litt forskjellige måter, men filata-metoden er felles for alle.

Osten har en mild saltsmak, noe syrlighet og smelter godt. Varianter tilvirket av ren sau- eller geitemelk kan være pikant i smaken.

Kashkaval formes som lave sylindere på seks til ni kilo, tørrsaltes i 14 dager og modnes deretter minimum to måneder. Fettinnhold i tørrstoffet er minst 45 prosent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg