Kashkaval, østeuropeisk hard, men elastisk ost fra spesielt Balkan, Bulgaria, Romania og Tyrkia. Tilvirkes etter den såkalte filata-metoden, mest kjent fra tilvirkning av mozzarella. Kashkaval har da også navnet sitt fra italienske caciocavallo som er en fast filata-ost.

Filata betyr at ostemassen legges i kokende vann og deretter strekkes i lange tråder før den knas og formes.

Kashkaval ystes av sau-, geit- eller kumelk, eller en blanding av disse.

Tilsvarende oster finnes i tidligere sydlige Sovjetstater, i Hellas og midtøsten med litt forskjellige navn, tilvirket på litt forskjellige måter, men filata-metoden er felles for alle.

Osten har en mild saltsmak, noe syrlighet og smelter godt. Varianter tilvirket av ren sau- eller geitemelk kan være pikant i smaken.

Kashkaval formes som lave sylindere på seks til ni kilo, tørrsaltes i 14 dager og modnes deretter minimum to måneder. Fettinnhold i tørrstoffet er minst 45 prosent. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.