Randbøl Hede
Randbøl Hede sør for Billund er en av hedene som ble forsøkt dyrket. Høyeste punkt er Stoltenbjerg, 88 meter over havet.
Randbøl Hede
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Kartoffeltyskerne er betegnelsen på de innvandrere som kom til den jyske heden i Danmark i årene 1759 til 1761 etter å ha blitt invitert av kong Frederik 5 for å dyrke jyske hedeområder.

I første halvdel av 1700-tallet ble det gjort forsøk på å dyrke opp myrer og heder omkring i Europa. I Danmark prøvde regjeringen flere ganger å dyrke de vidstrakte hedene i Midtjylland fra Viborg i nord til Vejle i sør, samt fra den nåværende dansk-tyske grense i nord til Rendsburg i hertugdømmet Slesvig-Holsten. Forsøket ble intensivert på grunn av Danmarks økonomiske situasjon etter tapet av Skåne og øvrige svenske besittelser under den store nordiske krig i 1720.

Oppdyrkingen lykkes først i 1759 til 1765 da over tusen tyske innvandrere fra Hessen-Darmstadt, Erbach i Odenwald, Kurpfalz, Baden-Durlach samt Württemberg ble lokket til Danmark med løfter om gård, jord, husdyr, utstyr, penger og skattefrihet. Politiske og religiøse strømninger i Sør-Tyskland fristet en broket skare lykkejegere der langt fra alle var bønder, og de danske myndighetene var ganske uforberedt på situasjonen. De første nybyggerne kom til Viborg og Fredericia, deretter til Kolding og Vejle.

Manglende innfrielse av løftene skapte utilfredshet, samtidig som myndighetene innså at mange nybyggere var udugelige til oppgaven. De utarbeidet derfor en liste over dem man ønsket å utvise fra landet, mens mange reiste tilbake av ren skuffelse. I 1765 var bare 61 av de opprinnelige familiene tilbake, tyskerne ble selveiere i 1852 og ble gradvis integrert i befolkningen.

Betegnelsen «kartoffeltysker» var ikke ment som en nedsettende betegnelse, men refererer til at de anså poteten for å være mest hensiktsmessig å dyrke på hedene.

Etterkommere dannet i 1985 foreningen «Kartoffeltyskere på Alheden» og ved Grønhøj Kro i Karup er det opprettet et lite kartoffeltyskermuseum der det er gratis adgang mellom soloppgang og solnedgang.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg